Istoric

   Primele asezari omenesti de pe teritoriul comunei Toplet , au fost intemeiate la izvozrele paraului Bigar, de cater cativa calugaria care au fugit din Oltenia , de frica turcilor , si care impreuna cu localnicii ce traiau pe aceste meleaguri , s-au asezat aici, fiind atrasi de apa calda a paraului Bigar , caruia i-au si dat denumirea de Topla, si unde au ridicat din lemn o mica manastire .Apa calda a paraului a atras cetateni fugiti de invazia turceasca , si astfel s-a intemeia aici un satulet , la cca. 100-200 de metri de locul numit Vatra Satului.                                                                             

  Comuna Toplet si satul Barza sunt atestate documentar de marturiile arheologice existente , care sunt in stransa legatura cu descoperirile arheologice gasite in Valea Cernei , in zona Baile herculane si Mehadia. Urmele civilizatiei geto-dacice scoase la lumina in regiunea pomenita mai sus , demonstreaza fara tagada , continuitatea de viata neintrerupta a oamenilor pe aceste meleaguri.

  Daca avem in vedere ca Banatul a intrat in componenta provinciei Moisia Superioara, dupa primul razboi daco-roman (101 – 102 e.n.) este probabil ca romanii au gasit pe teritoriul bailor anumite amenajari ale izvoarelor termale , constructii usoare de lemn, lesne de distrus si indepartat de ocupanti.Descoperirea de dinari romani, dovedeste ca pe  Valea Cernei exista pe atunci o populatie activa care se ocupa cu mestesugurile si comertul , facand expeditii in provinciile romane de la sud de Dunare.

904 –  ducele Glad pierde lupta cu maghiaraii si se preda lui Arpad, astfel acesta regiune ajunge sub suveranitate maghiara, dar cu organizare romaneasca independenta .

1330 –  In luna noiembrie , Carol Robert , regele Ungariei porneste razboi contra lui Basarab, intemeietorul Tarii Romanesti . Lupta fatala pentru unguri s-a dat in vaile Mehadiei si dupa cum sustin unii istorici, in aceasta lupta au pierit trei episcopi catolici, moua preoti si calugari care voira sa converteasca pe romanii ” ortodocsi ” la legea ” catolica”

1336 –  25 iulie, din ordinul comitatului Beneduc Heem se dau afara din tara toti preotii schismatici ortodocsi, cu femeile si copii lor.

1375-1385 –  Radu II, domnul Munteniei pustieste Valea Cernei – Mehadia , deoarece regele Ungariei il  nmeste ca ban al Severinului pe Ion Trentu.

1387  – Mircea cel Batran , domnul Tarii Romanesi , e stapan peste regiunea Mehadiei.

1406 –  regele Sigismund de Luxemburg incheie pace cu Mircea cel Batran si ii daruieste intreg Banatul Severinului.

1600 –  Mihai Viteazul , in drumul sau spre praga, unde se intalnea cu imparatul Rudolf , trece prin Toplet, impreuna cu toata suita sa.

1717 – luna iulie, o parte din armata turceasca , trece Dunarea si un corp de armata apuca spre Orsova si Mehadia ; la Toplet un grup de turci au intrat in sata si au dat foc bisericii din lemn si au ars trei case.Cand s-au intors sa isi continue drumul spre Mehadia , la piatra podului, garda obsteasca a aruncat stanci peste ei, omorundu-i pe multi, dupa care garda a fugit prin padure la cetatea din Mehadia, anuntandu-i pe cei din cetate de venirea turcilor.Cand turcii au ajuns aici, au fost intampinati cu foc, fiind nevoiti sa dea doua atacuri , dar , au fost respinsi cu mari pierderi, de aproximativ 3000 de oameni.GArnizoana Mehadiei preda fortul in ziua de 28 iulie , obtinand trecerea libera a soldatilor , numarul lor scazand la 300, aflati sub comanda maiorului Herlenval.Prin pacea de la Pojarevat din 21 iulie, turcii renunta la teritoriul nostru, in favaoarea austriecilor.In acest an 1717 regiunea Banatului sudic se desface de principatul Ardealului si revine austriecilor, care impart “Banatul Timis” in 18 districte, din care a facut parte si Topletul

1736 –  mai 20-24, pasa Omar trece cu armata prin Toplet , ataca Mehadia , parata de coloneul Piccolomini cu 1200 de soldati si 12 tunuri, care, la 28 mai capituleaza.Turcii inainteaza spre Caransebes, austriecii ii intampina , danduse o lupta grea pe 4 iunie, urmata de retragerea la Mehadia, unde lasa o garnizoana de 2000 de ieniceri si 300 artileristi, sub comanda lui Ibrahim Aga.Acesti capituleaza la 9 iulie.De la Toplet austriecii sunt siliti sa se retraga, trec prin Mehadia si lasa aici pe coloneul Barenklau, ca sa apere retragera lor.La 17 iulie , turcii, cu o armata de 30000 de ostasi, trece prin Toplet si ataca din nou Mehadia pe care o cuceresc si inainteaza victoriosi spre caransebes.

1739 –  1 septembrie , se incheie pacea de la Belgrad, cuprinzand intre alte conditii ale turcilor si abaterea raului CErna pe apeductul construita si care se mai vede inca la Toplet, daramarea forturilor din Mehadia, fapt care s-a realizat abia in 1752

1751  – imparateasa Maria Tereza, decreteaza Banatul ca provincie administrativa, dupa sistemul cameral provincial.Din cauza acestui regim populatia s-a plans in mai multe randuri imparatesei, care in anul 1767 trimise pe fiul sau , Iosif al II-lea sa cerceteze situatia la fata locului, astfel ca acesta trece prin Toplet la 29 aprilie.

1768 – Imparatul Iosif al II-lea dispune infiintarea batalionului romanesc , din locuitorii celor 35 de comune camerale , cu resedinta la Jupalnic.

1775 –  Batalionul cu sediul la Jupalnic ,trece in componenta Regimentului iliro-banatean nr. 13. cu sediul la Caransebes.

1779 –  romanii aliati cu turcii, ataca garnizoana austriaca de la Mehadia , pe care o macelaresc, ducand in robie fete si femei.

1788 –  18-29 august , se dasu lupte inversunate la Ceplea si iazul Mare, intre oaste turca si cea austrica , impreuna cu granicerii de sub comanda generalului roman Papilla.La 17 august , turcii intra biruitori in Mehaida, transformand biserica romana in magazie de bucate, iar biserica nemteasca in grajd de vite.La 19 octombrie turcii se retrag din Mehadia , lasand-o prada flacarilor care au mistruit multe cladiri.

1789 –  la inceputul lunii august , turcii ocupa din noua Mehadia , iar la 28 august , in lupta de la Campul Lung, sunt infranti si respinsi cu mari pierderi, de catre austrieci si soldati ai regimentului de granita, sub comanda generalului Clerfaiyt

1848-1849 – in razboiul civil, soldatii graniceri au luptat in oastea imparateasca

1849 – 15 august  , ajunge la Orsova  Ludovic Kossuth, insotiti de legiunea italiana (25 de ofiteri, 3 medici si 500 de soldati) si legiunea poloneza (3 generali, 150 de ofiteri, 5 medici, 2 preoti militari si 700 de soldati). Sefii revolutiei ungare in refugiu in Turcia, au trecut prin Toplet, si au ascuns coroana pe locul de langa gara vechiului oras Orsova, unde se afla , inainte de demolarea Orsovei, cimitirul eroilor.Imparatul Francisc Iosif al II-lea , in anul 1856 , ridica pe acest loc o capela , inchinata Sfintei Fecioare Maria, in legatura cu ascunderea coroanei si a insignelor.

1916 – romanii declara razboi Puterilor Centrale.Autoritatile maghiare , ordona imediat evacuarea satelor de la granita , locuitorii evacuati urmand a se aseza prin satele sin Almaj.Topletul era deja fortificat cu transee , sarma ghimpata,  baterii de artilerie pe dealurile din imprejurimi, pe Dranac, Meteriz, si cu o multime de trupe la granita cu Tara Romaneasca.In urma atacului dat de armata romana ungurii au fost scosi de pe pozitiile lor de aparare , retragandu-se pe parte opusa a satului , peste raul Cerna unde aveau fortificatii pe dealurile Iorgovan, Nacovilia, Iardosita si ajungand pana la MEhadia si Orsova.La un atac la baioneta desfasurat in Poiana Padului au fost pierderi de ambele parti , ungurii fiind nevoiti sa se retraga spre Mehadia , fiin  d urmariti de romani.La Iardasita s-a dat o lupta cu pierderi de ambele parti .O stasii cazuti in lupta de ambele parti au fost inmormantati la un loc, intr-un teren, care s-a ingradit si care a fost numit cimitirul eroilor.

1918 – 1-4 noiembrie , trec prin Toplet , trupele germane infrante.In 5 noiembrie se trece la constituirea Consiliului National Roman Local sub presedentia lui Petru Mateiovici, iar in ziua de 17 noiembrie , in cadrul unei mari serbari se infiinteaza Garda Nationala Romana.

In 18 noiembrie 1918, sub presedentia preotului C.I. Buracu se reinfiinteaza districtul Mehadia ce cuprinde 10 comune printre care si Topletul.

La 1 decembrie 1918 , pe cand la Alba – Iulia se tinea istorica adunare, si in Toplet s-a tinut la biserica o adunare , unde toti locuitorii se declara cetateni ai Romaniei Mari, si depun juramant de fidelitate.Delegatul ofcial al Topletului la adunarea de la Alba Iulia a fost Petru Mateiovici.

La 26 decembrie 1918, generaul francez Berthelot a fost intampinat la gara de sateni,Petru Mateiovici inmanandu-i un memoriu care a fost intocmit de invatatorul poet Ghe. Baltean, prin care se revendica tot Banatul ca apartinand Tarii Romanesti.

1919 – plecarea soldatilor sarbi, ordinea in comuna fiind mentinuta de Garda Nationala.Intre 1-14 martie 1919 vin trupele coloniale franceze, primite de populatie cu mare bucurie.In 29 mai, sosesc primii jandarmi romani, precum si primele trupe romanesti.

1921 – trece prin gara Toplet, intregul corp diplomatic al tarii, in frunte cu generalul Averescu, fiind asteptati de populatie imbracata in haine populare de sarbatoare.

Satul barza din judetul Caras-Severin, plasa Orsova, este situat la SV de Dunare, in apropierea raului Cerna si a paraului Barza, in anul 1937 avand 666 locuitori, 106 case si un hotar de intindere de 2545 jugare.Locuitorii sunt in majoritate romani de religie ortodoxa, restul sunt germani, proveniti di colonistii de confesiune catolica.Biserica ortodoxa s-a zidit in anul 1850, biserica romano-catolica dateaza din anul 1931. scoala a fost zidita in anul 1880, si avea doua posturi de invatatori.